Солодка вишня: міф чи реальність? Огляд 5 найкращих сортів

0
Солодка вишня: міф чи реальність? Огляд 5 найкращих сортів

Плоди вишні у нашому поданні обов’язково мають кислий смак. Однак деякі сорти, виведені вітчизняними селекціонерами, спростовують усталену думку. Ці рослини відрізняються гарною врожайністю, стійкістю до морозів, хвороб та великими солодкими плодами, з яких виходить найсмачніша наливка, рецепт за посиланням https://flexi.com.ua/?p=5508.

Волочаївка

Цей гібрид отриманий в результаті схрещування двох популярних сортів: Володимирської (Батьківської) та Любської. У сприятливих умовах урожайність рослини досягає до 15 кг соковитих та солодких плодів.

Середньорослі дерева висотою до 3-3,5 м мають помірно густу крону округлої форми, що складається з темно-зеленого листя. Яскраво-червоні соковиті плоди (4,5 г) мають приємний десертний смак, який не псує легка кислинка. Невелика кісточка легко відокремлюється від м’якоті.

З недоліків: рослина має середню морозостійкість, а в сезон дощів піддається зараженням коккомікозом. Волочаївка починає плодоносити на 3-4 рік після посадки. Збирання врожаю відбувається в останній декаді липня. Самоплідний сорт не потребує запилювачів.

Живиця

Відмінний середньоранній гібрид створений селекціонерами Білорусі шляхом схрещування двох культур: черешні та вишні. Рослина заслужила широку популярність завдяки високій морозостійкості та несприйнятливості до моніліальних опіків та коккомікозу.

Середньоросла дерево висотою близько 3 м має пишну, напівсферичну крону. Темно-червоні плоди вагою від 3,5 до 4 г володіють соковитою м’якоттю, що добре відокремлюється від кісточок, і солодким смаком.

Молоді вишні починають плодоносити через 3 роки після посадки. Збір урожаю починається наприкінці червня – на початку липня. Для гарного запилення поруч із Живицею рекомендують садити сорти вишні: Сюбарівська, В’янок, Народна, Новодворська.

Солодка вишня: міф чи реальність? Огляд 5 найкращих сортів

Тамаріс

Ця компактна рослина висотою до 2 метрів з широкою, розлогою кроною виведена із саджанців вишні сорту Ширпотреб Чорна. З самобезплідної рослини вийшло деревце з великими, соковитими та дуже солодкими плодами (4-4,5 г) темно-червоного кольору.

Тамаріс – самоплідна рослина. Однак для підвищення врожайності поряд з ним рекомендовано висаджувати сорти, що запилюють: Жуковська, Тургенєвка, Любська. Збір плодів починають наприкінці липня – на початку серпня.

Карликове деревце має міцний імунітет проти кокомікозу і стійко витримує морози до -24 °С. Плодоношення починається рано, другого — третій рік.

Шоколадниця

Таку назву сорт отримав завдяки великим та солодким ягодам бордово-шоколадного кольору. Популярна низькоросла рослина (близько 2-2,5 м) легко переносить зимові морози.

Шоколадниця набуває період плодоношення на четвертий рік. Збирання врожаю починається в останній декаді липня. Для якісного запилення поруч висаджують вишні та черешні: Склянка, Володимирівка, Гріот. При цьому високорослі дерева не повинні затінювати карликову шоколадку.

Шпанка

Популярний гібрид, отриманий від схрещування черешні та вишні, має безліч різновидів:

  • Карликова;
  • Рання;
  • Великоплідна;
  • Курська;
  • Шимська;
  • Брянська;
  • Донецька.

Здебільшого всі сорти виведені для регіонів із різними кліматичними умовами. Ці районовані рослини мають схожі характерні риси. Однак для помірного клімату найбільше підходить шпанка великоплідна.

Сильноросла, високоврожайна рослина досягає у висоту до 6 метрів. Його округлі темно-бордові плоди всипають гілки. Великі ягоди (4-5 г) мають соковиту, солодку м’якоть жовтуватого кольору. Збір урожаю наприкінці червня – на початку липня.

Потужні дерева рідко хворіють на коккомікоз і стійко витримують морози до -35°С. Крім того, шпанці не страшні посуха і літня спека. Самозапильна рослина починає плодоносити у віці 5-7 років.

Більшість сортів вишень із солодкими плодами адаптовані до помірного клімату. Вибравши потрібну рослину, ви забезпечите себе врожаєм великих ягід з приємним десертним смаком.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *