Кров у сечі. Гематурія

0
Кров у сечі. Гематурія

У нормі сеча має солом’яно-жовтий колір, і в ній немає найменшого червоного кольору. Запідозрити наявність крові в сечі можна двома шляхами:

1) Сеча візуально забарвлена у червоний колір

2) У загальному аналізі сечі (ОАМ) у графі «Еритроцити» буде цифра 1-2 і більше (0-1 – це норма); в аналізі сечі за Нечипоренком у графі «Еритроцити» буде цифра понад 1000 (до 1000 – це норма).

Однак виявлення крові в загальному аналізі сечі або аналізі сечі Нечипоренком – це вже кінцевий етап лабораторної діагностики, що підтверджує цей симптом.

У звичайних же, побутових умовах пацієнт, як правило, бачить тільки забарвлену в червоний колір сечу різного ступеня інтенсивності. І це завжди патологія. Сеча з кров’ю у жінок, причини розповідають тут https://supercomputer.com.ua/?p=24478.

Чому відбувається забарвлення у червоний колір сечі в нормі:

1) Вживання в їжу великої кількості буряків

2) Період активної менструації у жінок

3) попереднє інтенсивне фізичне навантаження

4) Прийом деяких препаратів (циклофосфамід, рифампіцин, варфарин)

У всіх інших випадках візуальне забарвлення сечі в червоний колір – це симптом, що має назву гематурія (домішка крові в сечі).

Поява гематурії – показник тяжкості хвороби. Саме тому поява цього симптому робить необхідним консультацію в уролога в найкоротший термін.

Деталізація скарги пацієнта: «Доктор, у мене кров у сечі» є необхідним етапом у діагностиці. Отримана інформація нерідко дозволяє лікарю навіть без додаткових методів обстеження (лабораторні тести, УЗД) поставити попередній діагноз:

  1. Фаза акту сечовипускання. Характеризує конкретне розташування захворювання в сечових шляхах – нирки, сечовий міхур, простата або уретра.

Якщо є домішка крові на початку сечовипускання (ініційна гематурія) — найчастіше це вказує на захворювання сечівника – гострий уретрит, камінь уретри, пухлина уретри.

Якщо є домішка крові в кінці або після сечовипускання (термінальна гематурія) — найчастіше це вказує на захворювання передміхурової залози або сечового міхура – простатит, цистит, камінь сечового міхура, аденома простати, рак простати, рак сечового міхура.

Якщо є домішка крові протягом усього акту сечовипускання (тотальна гематурія) – причина може бути як у верхніх сечових шляхах (нирки, сечоводи), так і в нижніх (сечовий міхур, простата, уретра).

  1. Ступінь виразності. Найчастіше говорить про тяжкість захворювання.

Легкий ступінь – сеча рожевого кольору, може бути краплі крові. В ОАМ еритроцити 2-10.

Середній ступінь – сеча червоного кольору; може бути бурою. В ОАМ еритроцити 12-50.

Тяжкий ступінь – сеча вишневого кольору, присутні згустки крові. В ОАМ еритроцити 50-100 або часто.

Один аспект. Якщо згустки мають червоподібну форму, можна запідозрити ураження нирок або сечоводів (згустки є ніби зліпками з цих органів). Згустки у вигляді безформних грудок більш характерні для патології сечового міхура.

Кров у сечі. Гематурія

  1. Періодичність та тривалість появи. Найчастіше характеризує ступінь хронізації (занедбаності) захворювання.

Домішка крові в сечі має тривалий періодичний характер. Говорить про чергування періодів загострення та ремісії.

Домішка крові в сечі має тривалий постійний характер. Грізна ознака, що говорить про «стабілізацію» захворювання.

Є ще кілька важливих нюансів:

  • якщо гематурія безболева середнього або тяжкого ступеня – дуже грізний симптом, що часто говорить про онкологію
  • якщо гематурія з болем – найчастіше це проходження сечовими шляхами каменю або гострий цистит/простатит. Зазвичай поєднується з такими симптомами як біль при сечовипусканні, часті позиви до сечовипускання, прискорене сечовипускання.

Причини крові при сечовипусканні

  1. Уретрит, цистит, простатит, пієлонефрит, гломерулонефрит
  2. Камінь уретри, сечового міхура, сечоводу
  3. Аденома та рак простати, пухлина сечового міхура, пухлина нирки

Як я лікую симптом «кров у сечі»

Для того, щоб вилікувати симптом «кров при сечовипусканні», необхідно звернутися за консультацією до уролога. Я проводжу обстеження для виявлення причин, які спричинили цей симптом. Спочатку визначається причина захворювання та ставиться діагноз, а лише потім призначається лікування. Лікується хвороба загалом, а не кожен симптом окремо (так зване патогенетичне лікування). Саме цей шлях дає максимальну результативність.

Однак існують ситуації, коли у пацієнта немає можливості відвідати уролога найближчим часом. Для полегшення стану та повернення пацієнта до працездатності хоча б на короткий час я даю такі рекомендації (всі пункти виконуються одночасно):

  1. Рясний прийом рідини (2-3 літри на день). Переважна звичайна вода (без газу), трав’яні чаї. Сенс: максимально «вимивати» із сечових шляхів кров та її згустки (профілактика запалення).
  2. Но-шпа – 1 таб. 2 рази на день (ранок та вечір). Ця мінімальна терапевтична доза даного спазмолітика забезпечить найкращий відтік сечі, розширивши сечові шляхи.
  3. Етамзилат – 2 мл в одноразово. Сильний кровоспинний засіб, що використовується зазвичай у хірургічній практиці.
  4. Вікасол – 1 мл в м одноразово. При поєднанні з етамзілатом кровоспинний ефект посилюється.

Наголошу ще раз, що дана схема лікування дозволяє лише тактично виграти час і не замінює консультацію уролога в найкоротші терміни.

Коли потрібно звернутися до лікаря

Пацієнт, 36 років звернувся на прийом зі скаргами на домішку крові у сечі, без болю, протягом 3 міс. Проведене обстеження показало наявність поліпа сечового міхура. Пацієнт був направлений до стаціонару, де йому було виконано ендоскопічну операцію. Віддалені результати – рецидивів не виявлено.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *